Sve je manje manevarskog prostora za vaterpoliste splitskog Jadrana na njihovom putu da izbore mjesto u završnici, na Final Eightu Lige prvaka. Iz svake će skupine na završni obračun najboljih europskih vaterpolskih momčadi u Beogradu po četiri momčadi, u skupini A zasad su “sigurno u sedlu” Barceloneta, Olympiacos i Pro Recco.

Nije kraj svijeta da se Jadran i ne plasira na završnicu, ali motiv i ambicija su tu. Prije nekoliko godina za splitski je vaterpolo bila znanstvena fantastika uopće razmišljati o nastupu u Ligi prvaka, ali jadranaši su sada tu, gotovo redoviti, pa se traži i očekuje i korak više.

Europske top momčadi proračunom ipak malo odskaču, a splitski se vaterpolisti tu “šuljaju” na rubu najboljih osam. Ali i Radnički ima svoje ambicije, baš kao i grčki Vouliagmeni, od kojega je Jadran izgubio u prošlom kolu. U tom “trokutu” će se tražiti četvrti u skupini i u međusobnim je ogledima svaki bod bitan. Pogotovo u svome bazenu. Radnički i Vouliagmeni u Srbiji su remizirali, Grci su sada slavili doma protiv Jadrana…

Jasno je stoga koliko je bitna ova utakmica. Svjestan je toga i Jadranov trener, novi “kormilar” Jure Marelja.

– Mi imamo dosta oscilacija gledajući naše utakmice Regionalnoj ligi i Ligi prvaka. Imamo nekoliko faza kroz koje naša igra prolazi. Očekujem to i sada, ali vjerujem da ćemo imati više nazovimo to boljih faza od ovih manje dobrih. U svim smo utakmicama pokazali napadačku moć koja povremeno zna nestati, a onda se dogodi upravo suprotno, primimo puno golova. Nastojat ćemo prepoznati te faze i na vrijeme reagirati – kazao nam je Marelja.

Motivirani će biti i igrači Radničkog?

– Njih znamo dobro, igraju ozbiljan, tvrd vaterpolo, vani su im Radulović i Ćuk, tu su odlični mladi igrači Janković, Lukić, Ukropina… Dobro pokrivena momčad na svim pozicijama. Ne možemo pobjeći od, ne bih rekao uloge favorita, ali od potrebe da nam treba ta pobjeda. U ovoj utakmici moramo dati sve i sve staviti na to da završi u našu korist.

I matematički je to bitno, jer bi eventualni poraz vjerojatno tražio iznenađenje protiv nekoga od vodećih momčadi?

– Da, nije ni neko iznenađenje protiv top tri momčadi nemoguće, ali ajmo sebi olakšati, ako su nam konkurenti Radnički i Vouliagmeni, ajmo to probat’ riješit’. Pripreme idu sve OK, ima nešto malo ozljeda, ali tko u ovo doba godine nema problema. Neće nam to biti razlog za kukanje. Idemo ih dobit’ uz, nadam se, žestoku podršku s tribina – zaključio je Marelja. (Slobodna Dalmacija)