Splitski Jadran ulazi na turnir Regionalna lige s najboljom formom, pobjedom u Gružu protiv nas, dok s druge strane ne samo mi, već Mladost, te Radnički, dočekujemo turnir u Zagrebu s porazima – tako zbori Vjeko Kobešćak, jugov trener uoči završnog turnira Regionalne lige. Njegovu momčad u subotnjem polufinalu čeka upravo Jadran.

Kobešćakov brod je doživio nekoliko teških poraza u zadnje vrijeme, bljesak je uspjeh protiv Mladosti na Savi, ali stoji činjenica kako je u prvenstvu vlasnik jedinice unatoč svemu i kako je u europskoj Ligi prvaka već osigurao nastup na završnom turniru i prije posljednjeg trećeg turnira, tj. zadnja tri kola u skupini.

S druge strane Mladost je ostala bez Konstantina Kharkova, Rusa, koji bi od iduće godine trebao nositi kapicu hrvatske reprezentacije, zatim u zadnjem dvoboju s Jugašima nastradao je Splićanin Ante Visković, i to se osjetilo, i protiv Juga u super važnoj utakmici u borbi za jedinicu u domaćem prvenstvu (kumovao je tome i nepromišljen potez reprezentativca Mladosti, Lovre Miloša, koji je ‘potpisao’ brutalan prekršaj i zbog čega je isključen, a Mladost kažnjena petercem i četiri minute igranja s igračem više – Jug je realizirao peterac, postigao još dva pogotka, poveo sa 6:3, Mladost se više nije uspjela vratiti), ali i protiv Vouliagmenija u četvrtfinalu Eurokupa.

Radnički je također ostao bez polufinala Eurokupa, kao i Mladost. Njega je izbacio mađarski Szolnok. Mladost i Radnički otvaraju svojim ogledom Final 4, a nakon njih će u bitku za trofej dva dalmatinca, rivali gotovo punih sto godina, Zvončac i Gružu.

Mile Smodlaka kao glavni trener, te Marin Kliškinjić, koji je mijenjao Smodlaku u Gružu prije sedam dana (legendarni Splićanin, koji je najveće uspjehe ostvario s Jugom bio je bolestan, sad je, kaže, sve u najboljem redu), slagali su kockice, kako bi opet dobili Juga, prvi put u jednoj ‘biti ili ne biti’ utakmici u zadnjih gotovo trideset godina. Zvončac takav uspjeh baš toliko ne pamti, te gori od želje prekinuti taj negativan niz. Jadran gori od želje osvojiti prvi trofej nakon 1995. i osvajanja Comen cupa.

– Je li ovo prvi turnir na kojem sve četiri momčadi imaju izgleda za osvojiti trofej? Na prvu mi pada prva i druga sezona Regionalne lige kad je Ivica Tucak s hercegnovskim Jadranom iz trećeg plana osvajao trofej, a što se tiče ovog turnira, posljednji rezultati nagovještavaju moguća iznenađenja.Sve je moguće, koliko je realno, vidjet ćemo. Ako odigramo najbolje što možemo, možemo maštati o tome da nakon više od 25 godina osvojimo trofej. Što se tiče izjave Kobešćaka, Jadran, stoji, nije imao europske utakmice. Mi smo fokusirani samo na jednu stvar. Jadran ima za razliku od drugih mali broj igrača u reprezentaciji, prvo dva, a sad jednog, ali kad je ovakav turnir u pitanju, kad se odlučuje o trofeju, tad neki drugi faktori izlaze u prvi plan, a ovo o čemu sam govorio ide u drugi plan. U prvi plan izlazi iskustvo osvajanja trofeja – istaknuo je Smodlaka, te tako vratio Kobešćaku natrag ulogu favorita.

Kome će trinaesta Regionalna liga biti sretna? Odgovor ćemo dobiti u nedjelju, 28. ožujka, iz 20 sati. Jug lovi na Savi peti naslov (sa četiri je najuspješniji klub Regionalne lige), Mladost svoj treći (i treći uzastopni), a splitski Jadran i Radnički iz Kragujevca svoj prvi? Ujedno, Zvončac i Radnički nikad nisu igrali u velikom finalu, a uoči Final foura prvi put nitko nije bez izgleda, s druge strane nitko izraziti favorit. Trebalo bi biti nikad zanimljivije i neizvjesnije. (SD)