Danas s početkom u 19 sati igraju u Herceg Novome protiv domaćega Jadrana Carine, splitski su vaterpolisti u prvoj utakmici kući pobijedili 11:9, ukoliko obrane tu prednost eto ih u skupini Lige prvaka.

– Dok smo čekali ždrijeb play-off runde nismo imali previše optimizma. Mogli smo izvući i jednu Bresciju koja je objektivno puno kvalitetnija, no kada smo vidjeli da igramo protiv “Herceg Novog”, shvatili smo da nismo bez izgleda i da je priča o plasmanu u skupinu sasvim realna – kazao nam je Željko Kovačić, novi igrač splitskog Jadrana u ovoj sezoni, vaterpolist koji je igrao i za crnogorski Jadran s kojim je osvojio i Regionalnu ligu i prvenstvo Crne Gore.

  • Njima je u Herceg Novome vaterpolo gotovo jedini sport. Svi su u gradu infišani u vaterpolo i mogu odnos prema klubu usporediti s odnosom Splićana prema Hajduku – kazao nam je Kovačić.
Koliko u klubu ulažu u vaterpolo?

– Ne radi se tu o basnoslovnim ugovorima, ali su primanja redovita. Neki igrači primaju stipendije, a neki su na plaćama koje su solidne, ali opet ne u rangu najjačih europskih klubova. Prošlo je ono “zlatno doba” crnogorskog vaterpola, vrijeme odmah nakon osamostaljenja njihove države kada je novca bilo znatno više. No i dalje se radi o jakom kolektivu.

U prvoj utakmici ste vidjeli snagu njihove aktualne momčadi. U kakvom su stanju u odnosu na prošlu godinu?

– I ove su godine jaki, ali držim da su oko 15 do 20 posto slabiji nego u prošloj sezoni. Prvenstveno jer su im otišla dva jaka pucača, Rus Daniil Merkulov te Aleksa Ukropina, za njih mislim da nemaju adekvatne zamjene.

Mladi će profitirati

Je li im netko bitan nedostajao u toj prvoj utakmici?

– Nije igrao Dimitrije Obradović, odličan bek i mislim da će s njim dobiti više mogućnosti u rotacijama. Na svome su bazenu puno jači nego u gostima, ali mi imamo tu prednost s kojom ipak lakše nego oni možemo ući u ovaj dvoboj.

Razmišljate li vi igrači o tome što bi donio plasman u skupinu Lige prvaka?

– Svakako razmišljamo. Činjenica je da bi nam to donijelo 14 dodatnih utakmica u sezoni i sasvim promijenilo raspored. Bilo bi potrebno puno igrača u rotaciji, morali bismo pomno birati i odlučiti na koje se dvoboje više, na koje manje koncentrirati, odnosno gdje dati više prilike mladima.

– Držim da bi igranje u Ligi prvaka nama starijima svakako bio dodatni gušt, a mladim bi najviše značilo jer bi igranjem tih utakmica, a i većom minutažom u Regionalnoj ligi, uvelike profitirali i na kraju sezone bili deset do 20 posto bolji igrači – zaključio je Kovačić.

Jadranaši su od ponedjeljka trenirali u Dubrovniku, a jučer poslijepodne uputili su se u Herceg Novi. (Slobodna Dalmacija)